Bra att veta om säkra videomöten 2023

Säkra videomöten nu mot då

Det kan inte ha undgått någon att under pandemin så skapades det ett helt nytt sätt att arbeta på, när många av oss inte längre kunde träffa varandra på kontoret eller umgås på det sätt som vi är vana vid. När pandemin tog fart så blev det mer eller mindre en norm att kunna jobba hemifrån.

Och för att vi inte skulle tappa den sociala kontakten med våra arbetskamrater så började videomöten bli en del av vår vardag. Exempelvis började Microsoft Teams bli populärt bland företag i början på pandemin.

I dagens affärsvärld är det viktigt att ha säkra möten för att hålla din information konfidentiell. Det finns ett antal olika säkra möteslösningar tillgängliga på marknaden och det är viktigt att göra det bästa valet för dig.

Mötessäkerhet viktigare än någonsin när det kommer till digitalt möte

Mötessäkerhet är en kritisk del av alla organisationer, men många företag vidtar inte de nödvändiga försiktighetsåtgärderna för att säkerställa att deras möten är skyddade. Säkerhetsrisker kan komma från en mängd olika källor, inklusive interna och externa hot. För att minska säkerhetsrisker bör företag vidta åtgärder för att säkra sina mötesplatser och skydda sina data.

Genom att använda kryptering och andra åtgärder kan du hjälpa till att skydda din information. Säkra möten är avgörande för att hålla viktiga diskussioner konfidentiella. Det finns ett antal sätt att göra ett möte säkert, inklusive att använda ett lösenord eller att låsa rummet till specifika användare. Att dessutom se till att alla deltagare har samma säkerhetsinställningar för mjukvara och hårdvara kan hjälpa till att förhindra obehörig åtkomst till mötesmaterialet.

Vi går igenom ett par viktiga delar när det kommer till just säkra videomöten. Microsoft Teams är en produkt som kommer från Microsoft som agerar under Cloud Act. Det innebär att dom har rätten över att övervaka i princip allt du gör under ett möte utan att du själv vet om detta, inkluderar även både video och chatt.

Vad ska jag tänka på när det kommer till videomöten?

Proprietära system innebär en risk

Proprietära system betyder i enkelhet att så länge inte koden är öppen så är den proprietär och där man oftast tar betalt för att använda tjänsten men utan att ha tillgång till källkoden. Det finns många exempel på företag som exempelvis Skype,Zoom samt Microsoft med flera.

När du använder proprietär programvara ger du i princip upp en del av din integritet och frihet. Inte bara att denna programvara oftast är svår att komma åt eller använda. Det finns många gratis och öppen källkodsalternativ tillgängliga som erbjuder samma funktioner och möjligheter som proprietär programvara, utan att offra din integritet eller säkerhet.

Använd inte företag som verkar utanför EU!

Genom att använda företag inom EU så går inte regelverket under Cloud Act. Alltså kan de inte ge ut din data utan ditt eget samtycke. Men däremot använder du ett amerikanskägt bolag så kanske du tänker att bara för att servrarna finns i EU så lämnas inte min data ut till andra? Nej! så länge företaget är amerikanskägt så kan din data lämnas ut oavsett vilket land din data är placerad i eftersom bolaget lyder under cloud-act. Detta gäller när Amerikanska myndigheter kräver ut datan och att det inte är något företagen som agerar under Clout-act kan motsätta sig till.

Bra att veta om säkra videomöten

Använd alltid kryptering av typen E2EE

Ett av de vanligaste sätten att minska säkerhetsrisker är att använda kryptering. Kryptering säkerställer att data skyddas medan den transporteras och kan hjälpa till att hålla information konfidentiell. Dessutom bör ni använda starka lösenord och begränsa tillgången till mötesplatser. Anställda bör också utbildas om potentiella säkerhetsrisker och hur man undviker dem.

För att du och dina användare ska kunna känna er säkra när ni både chattar och videochattar med varandra så krävs det att hela kedjan hålls helt krypterad.

Vad är det för skillnad mellan E2E och E2EE?

De två vanligaste typerna är E2E och E2EE. E2E står för ”end-to-end” (envägskryptering). Den här typen av kryptering är vanligare i offentliga moln, eftersom den tillåter användare att komma åt sina data från vilken enhet som helst. E2EE, och andra sidan, betyder ”tvåvägsutbyte” och syftar på en modell där både leverantören och användaren har kopior av datan.

En bra lista att ha med sig in på ditt nästa möte!

  • Vikten av videokonferenssäkerhet och hur man ser till att din organisation är skyddad.
    Det här är den absolut viktigaste frågan som vi bör ta på fullaste allvar, fundera på om ert företag eller organisation uppfyller de krav som ställs för att tillhandahålla ett säkert videomöte. Vilka konsekvenser skulle det få om er data kommer ut i orätta händer.
  • Hur väljer man en säker videokonferenstjänst?
    Använd öppen källkod och se dig om efter alternativa lösningar som inte verkar under cloud-act. På så vis kan vi få till ett säkrare videomöte.
  • Säkerhetsfunktioner för videokonferenser att leta efter.
    Leta enbart efter en videokonferens som passar era säkerhetsmål.
  • Säkra din videokonferensmiljö.
    Se till att hålla din data uppdaterad, se till att INTE använda system som inte uppdaterats på flera år och Använd ALLTID sunt förnuft!

Vilka alternativ finns det till säkra digitala videomöten?

  • Zoom meetings (Proprietärt)
  • Slack (Proprietärt)
  • Webex (Proprietärt)
  • Google Meet (Proprietärt)
  • Zoom video (Proprietärt)
  • Goto Meeting (Proprietärt)
  • Telegram (Proprietärt)
  • Skype (Proprietärt)
  • Jitsi Meet (Öppen källkod)
  • Element (Öppen källkod)
  • Wire (Öppen källkod)
  • Jami (Öppen källkod)
  • Mattermost (Öppen källkod)

VILKA ÄR DET SOM HAR STÖRST BEHOV AV SÄKRA OCH DIGITALA VIDEOMÖTEN?

  • Offentlig sektor och landsting, exempelvis : socialtjänsten, rehabilitering, psykisk ohälsa och inom skolan
  • Regeringen
  • Försvarsmakten
  • Advokatbyråer
  • Företag i allmänhet
  • Föreningar
  • Privatpersoner
  • Medborgarstöd, exempelvis : inom budget och skuldrådgivning där allting kan ske krypterat i ett säkert videomöte!

Det gäller samtliga grupper, ingen vill väl att sin egen data kommer i orätta händer?

kommuner sakravideomoten

Viktigt för kommuner och regioner

När det kommer till kommuner och landsting är det extra viktigt att hantera känsliga data på ett säkert sätt. Datorer används i hög grad för att hantera information, därför är det viktigt med autentisering och att endast behöriga personer har tillgång till ditt data.

Kommunen är ansvarig för mycket känsliga uppgifter, exempelvis personliga uppgifter om medborgare och anställda. Det är därför viktigt att dessa uppgifter skyddas och inte kommer i orätta händer. Ett sätt att hantera detta på ett smidigt sätt är att använda digitala möten istället för fysiska möten där känsliga uppgifter kan lämnas ut eller glömmas kvar på mötesbordet.

Genom digitala möten kan man också säkerställa att endast rätt personer deltar och har tillgång till informationen som diskuteras. I slutändan är det av yttersta vikt att kommuner och landsting tar säkerheten på allvar och ser till att känslig data hanteras på ett ansvarsfullt och säkert sätt.

Så håller du dina videomöten säkra och konfidentiella

För att garantera säkerheten och för att skydda känslig information under digitala möten och videosamtal är tjänsten säkra videomöten av yttersta vikt. Genom att använda e-legitimation kan deltagarnas identiteter verifieras och endast auktoriserade personer ges tillgång till de säkra videosamtalen. Dessutom kan säkra meddelanden användas för att kommunicera konfidentiell information på ett krypterat sätt. Tjänsten för säkra videomöten och videosamtal möjliggör därmed säkra digitala möten, stödd av e-legitimation och säkra meddelanden.

Frågor och svar om säkra videomöten?

Går det att skicka dokument, formulär eller filer mellan mötesdeltagare genom säkra videomöten?

För att skicka dokument eller filer till andra mötesdeltagare kan du använda funktionen för filöverföring. Du kan helt enkelt klicka på ikonen för filöverföring och välja filen du vill dela. När du har valt filen kommer den att laddas upp och vara tillgänglig för andra att ladda ner. Detta gör det enkelt att dela presentationer, bilder, PDF-filer och andra dokument med mötesdeltagarna.

Hur fungerar säkra videomöten?

Säkra videomöten är utformade för att skydda integriteten och sekretessen för mötesdeltagarna samt förhindra obehörig åtkomst. Detta inkluderar då kryptering av data, användarautentisering och säkerhetsuppdateringar.

Kan säkra videomöten användas för möten som innehåller information som kräver sekretess?

Ja, säkra videomöten kan definitivt användas för möten som innehåller information som kräver sekretess. Med rätt säkerhetsåtgärder och plattformar kan du skydda integritet och sekretessen för de deltagande parterna samt säkerställa att mötesinnehållet förblir privat och endast tillgängligt för behöriga deltagare.

Vilka typer av autentiseringsmetoder erbjuds i Säkra videomöten?

De kan erbjuda olika autentiseringsmetoder för att säkerställa att endast auktoriserade deltagare kan delta i mötet. Här är några vanliga autentiseringsmetoder som ofta används i säkra videomötesplattformar:

1. Unika möteslänkar: Varje möte tilldelas en unik möteslänk som används för att ansluta till mötet. Endast personer som har tillgång till den specifika möteslänken kan delta i mötet.

2. Lösenordsskydd: För att förstärka säkerheten kan möten kräva att deltagarna anger ett lösenord vid anslutning. Lösenordet fungerar som en extra säkerhetsåtgärd för att säkerställa att endast personer med rätt lösenord kan delta.

3. Inloggningsuppgifter: Vissa videomötesplattformar kan erbjuda inloggning med användarnamn och lösenord. Detta kräver att användarna har ett konto på plattformen och måste logga in med sina inloggningsuppgifter innan de kan delta i mötet.

4. Integration med identitetsleverantörer: Vissa plattformar erbjuder integration med externa identitetsleverantörer som till exempel Google, Microsoft eller LDAP (Lightweight Directory Access Protocol). Detta innebär att deltagare måste autentisera sig med sina befintliga konton hos dessa leverantörer för att få åtkomst till mötet.

Vill du veta mer om våra säkra kommunikationslösningar?

Det här var vårt första inlägg om säkerhet och digitala videomöten, vi på Wireline Solutions tar säkerheten på största allvar! Vill ni prata säkerhet med oss så är vi alltid öppna för att starta en dialog med er, och för att hjälpa er att uppnå era säkerhetsmål när det kommer till säkerhet på nätet. Vi har skräddarsydda produkter så som videomöte samt vår samarbetsplattform där vi både erbjuder helhetslösningar för både krypterad kommunikation för chatt och video.

Vi kanske kan hjälpa er att förändra ert arbetssätt hur ni arbetar idag?

Tveka inte att höra av er till oss!